Overslaan en naar de inhoud gaan

Ventilatiescan en perfusiescan

Gepubliceerd op: 01 april 2022

De ventilatiescan en de perfusiescan zijn onderzoeken waarin wordt bekeken hoe het bloed door de longen stroomt en hoe de lucht zich verdeelt door de longen. Doel van het onderzoek is te bepalen hoeveel longweefsel bij een operatie kan worden weggenomen om daarna nog voldoende longfunctie over te houden.
Een ventilatiescan en perfusiescan worden slechts zelden gedaan, omdat het longfunctie-onderzoek en een eventuele fietstest doorgaans voldoende informatie opleveren.

Afspraak maken

Voor dit onderzoek plant de secretaresse van de polikliniek Longziekten een afspraak in.

Het onderzoek

De ventilatiescan en de perfusiescan worden meestal gecombineerd. Soms wordt alleen perfusiescan gedaan.
Voor de perfusiescan krijgt u een injectie in uw arm met een stof die licht radioactief is. De radioactieve stof verspreidt zich in de bloedbaan en komt na enige tijd in de bloedvaten van de longen terecht. Vervolgens wordt er een aantal opnames gemaakt met een speciale camera, waarbij u meestal zit. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

De hoeveelheid straling van de radioactieve vloeistof is zeer laag. Er zijn dan ook geen speciale maatregelen nodig. Na twee dagen is de radioactieve stof via de urine en de ontlasting uit uw lichaam verdwenen.
Als er ook nog een ventilatiescan wordt gemaakt, dan worden er enkele foto's gemaakt terwijl u een kleine hoeveelheid lucht gemengd met radioactief gas inademt. Het gas is ongevaarlijk en reukloos.

De ventilatiescan en de perfusiescan zijn pijnloos. Na het onderzoek mag u meteen naar huis. U hoeft zich niet voor te bereiden op het onderzoek.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u tijdens een afspraak met uw behandelend arts. De datum hiervoor wordt afgesproken als u met de secretaresse een afspraak maakt voor het onderzoek.

 

Laatst bijgewerkt op: 01 april 2022

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker