Overslaan en naar de inhoud gaan

Bronchoscopie

Gepubliceerd op: 01 april 2022

Bij een bronchoscopie kijkt de longarts in de luchtpijp-vertakkingen van de longen. De longarts gebruikt voor dit onderzoek een bronchoscoop. Dit is een soepele, dunne slang met aan het uiteinde een lampje en een kleine camera. Een bronchoscopie geeft de longarts aanvullende informatie, bijvoorbeeld of een patiënt met longkanker wel of niet geopereerd kan worden (zie Operatie).
 
Een bronchoscopie dient vooral om een stukje weefsel weg te nemen (biopsie) voor nader onderzoek. Dit is een microscopisch onderzoek, dat wordt gedaan door een patholoog. Dit onderzoek geeft informatie over het soort longkanker.
 
De meeste patiënten met longkanker moeten een bronchoscopie ondergaan. Ze krijgen hiervoor vaak een bronchoscopie met een roesje (dormicum, een slaapmiddel), omdat het een belastend onderzoek is voor de patiënt.

Afspraak maken

Voor dit onderzoek plant de secretaresse van de polikliniek Longziekten een afspraak in.

Functieafdeling Longziekten

Het onderzoek vindt plaats op de functieafdeling Longziekten. Meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de secretaresse van de polikliniek Longziekten (eerste etage, route 54). U mag daarna plaatsnemen in de wachtruimte. De longfunctieanalist haalt u op en neemt u mee naar de voorbereidingsruimte voor het onderzoek.

Het onderzoek

Dit onderzoek vindt plaats in een dagopname. De voorbereiding op het onderzoek, het onderzoek zelf en de rusttijd daarna, nemen een halve dag in beslag.
Het onderzoek zelf duurt ongeveer 20 minuten. Een bronchoscopie doet geen pijn. De longarts vertelt u de voorlopige bevindingen direct na het onderzoek.

Na het onderzoek

U kunt na het onderzoek wat last hebben van heesheid. Dit gaat vanzelf over. Ook kunt u een klein spoortje bloed ophoesten. Omdat uw keel na het onderzoek nog verdoofd is, kunt u zich snel verslikken. Daarom mag u niet meteen eten en drinken.

De uitslag

De definitieve uitslag van het onderzoek krijgt u tijdens uw volgende afspraak met de longarts. De uitslag van het onderzoek is na ongeveer een week bekend.

Folders

Meer informatie over de gang van zaken tijdens dit onderzoek vindt u in de folders:

De folder ontvangt u als u dit onderzoek moet ondergaan.

Laatst bijgewerkt op: 01 april 2022

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker