De ziekte longkanker
Gepubliceerd op: 01 april 2022Van de meest voorkomende soorten kanker in Nederland staat longkanker op de vierde plaats. Op de eerste plaats staat borstkanker, gevolgd door huidkanker en darmkanker.
Meer mannen dan vrouwen
In Nederland treft de ziekte longkanker jaarlijks ongeveer 14.000 mensen. De helft van deze mensen is tussen de 60 en 75 jaar oud. Ongeveer 1 op de 15 mannen krijgt longkanker en 1 op de 25 vrouwen. Dat meer mannen dan vrouwen longkanker krijgen, komt doordat er meer mannen roken of hebben gerookt dan vrouwen. Roken is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van longkanker. Bij mannen is longkanker na prostaatkanker de meest voorkomende kankersoort.
Vaak laat ontdekt
Hoewel borstkanker en darmkanker meer voorkomen, overlijden meer mensen aan longkanker. Dat betreft ruim 10.000 mensen per jaar: ongeveer 5.800 mannen en 4.300 vrouwen (bron: cijfers over longkanker 2019 IKNL).
Als longkanker ontstaat, geeft dit eerst heel algemene klachten. Bijvoorbeeld prikkelhoest en kortademigheid, die ook veel voorkomen bij andere ziektes. Daardoor wordt longkanker meestal pas laat ontdekt, met als gevolg dat genezing vaak niet meer mogelijk is en er naar verhouding meer mensen overlijden longkanker. Ongeveer 10 procent van de mensen met longkanker geneest van deze ziekte.
Wat is longkanker?
Organen in ons lichaam zijn opgebouwd uit miljoenen cellen. Cellen vernieuwen zichzelf door middel van celdeling.
Er kan er iets misgaan in de celdeling. Dat kan door toeval gebeuren, maar ook door invloeden van buitenaf. Zo kan longkanker bijvoorbeeld ontstaan door roken of kankerverwekkende (carcinogene) stoffen. Een cel kan zich ongeremd gaan delen (celwoekering). Zo ontstaat er een klompje cellen dat steeds groter wordt. Deze cellen hebben hun normale vorm en functie verloren.
Dit klompje cellen heet een tumor of een gezwel. Een tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Een goedaardige tumor beschadigt geen ander weefsel. Wel kan het tegen de omliggende weefsels of organen drukken. In dat geval wordt er vaak voor gekozen om het operatief te verwijderen.
Een kwaadaardige tumor (kanker) beschadigt wel ander weefsel en kan zich bovendien verspreiden (uitzaaien) in het lichaam. Dit uitzaaien gebeurt doordat er cellen losraken uit de tumor. Via het bloed en de lymfe (weefselvocht) kunnen ze op andere plekken in het lichaam terechtkomen en daar uitgroeien tot tumoren. Dit zijn uitzaaiingen (metastasen).
Heeft iemand een kwaadaardige tumor, dan is er sprake van de ziekte kanker. Als er in de long een tumor ontstaat, wordt gesproken van longkanker. Als een ander soort kanker zich uitzaait naar de longen, heet dat niet longkanker maar een uitzaaiing (metastase).
Laatst bijgewerkt op: 01 april 2022