Overslaan en naar de inhoud gaan

Immunotherapie sinds 2019 ook in Slingeland Ziekenhuis

Behandeling dicht bij huis voor patiënten met longkanker

Gepubliceerd op: 04 juni 2019

Immunotherapie is een vrij nieuwe behandeling voor enkele kankersoorten, waaronder longkanker. Voorheen moesten patiënten voor deze behandeling naar ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Patiënten met longkanker kunnen sinds 2019 in het Slingeland Ziekenhuis terecht voor immunotherapie.



Jarenlang waren een operatie, chemotherapie en bestraling de enige behandelingen die artsen patiënten met kanker konden bieden. Voor een aantal kankersoorten, zoals huidkanker en longkanker, is er een aantal jaren geleden een nieuwe behandeling bij gekomen. Dat is immunotherapie. Een doorbraak in de behandeling van kanker, waarvoor de wetenschappers die dit hebben ontwikkeld een Nobelprijs hebben gekregen.

Longarts Frank Hermens en verpleegkundig specialist longoncologie Jiska Obbink zijn enthousiast over immunotherapie. “Nu kunnen we patiënten met longkanker in een vergevorderd stadium een betere behandeling bieden. Dat kon voorheen alleen met chemotherapie. We kunnen deze patiënten niet genezen met immunotherapie, maar we kunnen hen vaak wel enkele extra levensjaren bieden. Vroeger hadden deze patiënten nog maar enkele maanden te leven.” 
Dat is enorme winst, benadrukt Frank Hermens. “Enkele maanden of enkele jaren: dat maakt veel uit. Het geeft mensen de kans om dingen te doen die ze nog willen of moeten doen. Wij merken dat die extra jaren waardevol zijn voor patiënten en hun naasten.”

Werking immunotherapie

Hoe werkt immunotherapie? Om dit te begrijpen, moeten we eerst iets kort uitleggen over kanker. In ons lichaam ontstaan voortdurend kankercellen. Dit zijn lichaamscellen die als het ware ‘ontspoord’ raken en kunnen uitgroeien tot een tumor. Die kan gaan uitzaaien, wat kanker tot een dodelijke ziekte maakt.
Een operatie, chemotherapie en bestraling zijn de gebruikelijke behandelingen bij kanker, veelal in combinatie met elkaar. “Met chemotherapie en bestraling vernietig je de kankercellen”, legt Frank Hermens uit. “Een nadeel van deze behandelingen is dat je ook altijd gezonde cellen vernietigt. Dat is helaas onvermijdelijk.”

Immunotherapie werkt anders. Jiska Obbink legt uit: “Kankercellen zijn lichaamsvreemde cellen. Ons lichaam heeft een soort meldsysteem dat deze cellen herkent en dat vervolgens ons afweersysteem aanzet tot vernietiging. Zo wordt voorkomen dat kankercellen uitgroeien tot een tumor. Maar sommige kankercellen zijn het meldsysteem te slim af doordat ze zich als het ware vermommen, zodat ze niet herkend worden. Zo’n vermomde kankercel wordt niet vernietigd en kan uitgroeien tot een tumor. Wat immunotherapie doet, is het weghalen van die vermomming. De kankercellen worden dan alsnog herkend, om vervolgens te worden vernietigd door het afweersysteem.”

Minder bijwerkingen

“Immunotherapie werkt dus wezenlijk anders dan chemotherapie en bestraling”, zegt Frank Hermens. “Chemotherapie en bestraling vernietigen zelf de kankercellen en onbedoeld ook gezonde cellen. Immunotherapie zet het lichaam aan om kankercellen te vernietigen. Dat is veel eleganter. Immunotherapie kan wel bijwerkingen hebben, maar die komen minder voor en zijn doorgaans minder ernstig.”
Welke patiënten komen in aanmerking voor immunotherapie? “Dat zijn de patiënten met longkanker in een vergevorderd stadium, dus met uitzaaiingen”, antwoordt Jiska Obbink. “Dat betreft een groot deel van onze patiënten met longkanker, want helaas wordt deze ziekte meestal pas laat ontdekt. Longkanker geeft namelijk pas laat klachten.”
Behandeling van kanker is maatwerk, benadrukt Frank Hermens. “Iedere kankersoort is anders en vraagt een eigen behandeling. Het Slingeland Ziekenhuis maakt deel uit van A.R.T.Z. Oncologisch centrum. Dit is een samenwerkingsverband met Rijnstate in Arnhem en Gelderse Vallei in Ede. Iedere kankerpatiënt wordt besproken in een A.R.T.Z.-brede werkgroep. Het behandelplan wordt in gezamenlijk overleg opgesteld.”

Ontwikkelingen gaan snel

De medicatie voor immunotherapie wordt via een infuus toegediend. Dit moet eens in de twee à drie weken. Tot voor kort moesten patiënten met longkanker voor immunotherapie naar Rijnstate in Arnhem. “Sinds 2019 kan een aantal van deze patiënten voor deze behandeling nu ook terecht in het Slingeland Ziekenhuis”, zegt Frank Hermens. 
Frank Hermens en Jiska Obbink verwachten dat steeds meer patiënten in aanmerking zullen komen voor immunotherapie. “Er komen steeds nieuwe middelen bij, de ontwikkelingen gaan snel. Daardoor kunnen er steeds meer patiënten behandeld worden met immunotherapie. Het is een therapie van de toekomst.”

Meer informatie over immunotherapie vindt u op immuno-oncologie.nl

Laatst bijgewerkt op: 04 april 2022

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker