Overslaan en naar de inhoud gaan

Skeletscintigrafie

Botscan

Gepubliceerd op: 01 april 2022

Bij een skeletscintigrafie worden er op de afdeling Nucleaire geneeskunde foto's van de botten gemaakt. Andere namen voor skeletscintigrafie zijn botscan en botscintigrafie. Voorafgaand aan het maken van de foto's wordt een radioactieve stof in een bloedvat van uw arm gespoten. Deze radioactieve stof wordt opgenomen in de botten.

Gammacamera

De straling die de radioactieve stof uitzendt, wordt opgevangen met een zogeheten gammacamera, waardoor een beeld van het skelet ontstaat.

Het onderzoek

Na het inspuiten van de radioactieve stof moet u wachten tot deze is opgenomen in het bot. Dat kan 3 tot 5 uur duren. Als de vloeistof is opgenomen in de botten, kunnen de foto's gemaakt worden. Dit duurt 15 tot 60 minuten. Soms is het nodig om tijdens de injectie al enkele foto's te maken.
Na de injectie moet u ongeveer een liter drinken totdat het onderzoek klaar is. Het is toegestaan om naar het toilet te gaan. U hoeft de tijd tussen de injectie en het maken van de foto's niet in het ziekenhuis door te brengen.
Na het laatste onderzoek kunt u direct naar huis.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u tijdens een afspraak met uw behandelend arts. De datum hiervoor wordt afgesproken als u met de secretaresse een afspraak maakt voor het onderzoek.

Meer informatie

Meer informatie over dit onderzoek vindt u in de folder Scintigrafie-onderzoeken of bekijk het filmpje Scintigrafie-onderzoeken.

Laatst bijgewerkt op: 11 december 2023

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker