Overslaan en naar de inhoud gaan

Doelgerichte therapie: Proteïnekinaseremmers

Gepubliceerd op: 01 april 2022

Proteïnekinaseremmers, ook tyrosinekinaseremmers genoemd, zijn relatief nieuwe medicijnen tegen longkanker. Ze zijn ontwikkeld tegen bepaalde genetische mutaties die in longkankercellen voorkomen. Met deze medicijnen kan, bij een beperkt aantal patiënten, een doelgerichte therapie worden ingezet.

Voor een klein aantal patiënten

Slechts een heel klein percentage van alle patiënten met longkanker heeft een mutatie die gevoelig is voor één van deze middelen. Daarom kan deze doelgerichte therapie bij slechts zeer weinig patiënten worden ingezet.
Alleen patiënten met niet-kleincellige longkanker (en dan alleen adenocarcinoom en grootcellig carcinoom) komen in aanmerking voor doelgerichte therapie met proteïnekinaseremmers.
 
Voor deze patiënten komt doelgerichte therapie in plaats van de chemotherapie. Voordelen van doelgerichte therapie:

  • u krijgt tabletten die u zelf kunt innemen;
  • geen ziekenhuisopname nodig;
  • groter effect dan chemotherapie;
  • minder bijwerkingen.

Palliatieve behandeling

Doelgerichte therapie wordt gegeven aan patiënten met uitgezaaide longkanker die geen uitzicht hebben op genezing. Daarmee is doelgerichte therapie een palliatieve behandeling.

Controles tijdens behandeling

Heeft u één van de doelgerichte middelen gekregen, dan hoeft u niet te worden opgenomen in het ziekenhuis. Net als bij andere behandelingen wordt u ook bij doelgerichte therapie regelmatig gecontroleerd door de longarts tijdens uw afspraak op de polikliniek. Daarbij wordt ook bloed geprikt en een thoraxfoto of een CT-scan gemaakt. De tijdsduur tussen twee polikliniekbezoeken kan wisselen. Dit hangt onder meer af van de bijwerkingen die u heeft en hoe goed de kanker reageert op de behandeling.

 

Laatst bijgewerkt op: 01 april 2022

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker