Overslaan en naar de inhoud gaan

PET-scan

bij longkanker

Gepubliceerd op: 01 april 2022

PET staat voor Positron Emissie Tomografie. Een PET-scan is een nucleair onderzoek omdat gebruik wordt gemaakt van radioactieve stof. Het is een speciale techniek om kankercellen zichtbaar te maken.
Is bij u longkanker geconstateerd, dan wordt meestal een PET-scan gemaakt om eventuele uitzaaiingen in beeld te krijgen. Zijn er op de CT-scan al uitzaaiingen te zien (bijvoorbeeld in de andere long of in de lever), dan is het maken van een PET-scan meestal overbodig.

Hoe een PET-scan werkt

De meeste kankercellen verbruiken meer suiker dan gezonde cellen omdat ze een verhoogde stofwisseling hebben. Door suikermoleculen samen met een radioactieve stof in te spuiten, worden kankercellen met een PET-scan zichtbaar gemaakt.

Uw afspraak en de voorbereidingen

Het onderzoek vindt meestal plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. De secretaresse van de polikliniek Longziekten zorgt ervoor dat de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het SKB op de hoogte is dat u daar een PET-scan gaat krijgen. Daarna zal een medewerker van het SKB u bellen om een afspraak te maken. In dat gesprek wordt aan u uitgelegd hoe het onderzoek in zijn werk gaat en hoe u zich moet voorbereiden.

Geen bijwerkingen

De stralingsdosis door deze injectie is vergelijkbaar met een röntgenonderzoek. De toegediende vloeistof verdwijnt ongemerkt uit uw lichaam.

Uitslag

Na de PET-scan zal uw behandelend arts de uitslag met u bespreken. Deze afspraak wordt door een van onze secretaresses gemaakt, tegelijkertijd met de afspraak voor de PET-scan.

 

Laatst bijgewerkt op: 01 april 2022

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker