De longen
anatomie
Gepubliceerd op: 01 april 2022De longen zijn onze ademhalingsorganen. Ze bevinden zich in de borstkas, aan weerszijden van het hart. De longen zijn geen 'holle' ruimtes die bij inademen worden gevuld met lucht, maar hebben een elastische, sponsachtige structuur.
Anatomie van de longen
De rechterlong bestaat uit drie longkwabben en is iets groter dan de linkerlong. De linkerlong bestaat uit twee longkwabben. De linkerlong is iets kleiner, omdat het hart ook ruimte inneemt.
De longen zijn omgeven door het longvlies. Het gebied tussen de beide longen heet het mediastinum. Hierin bevinden zich de luchtpijp, de slokdarm en het hart. Maar ook bloedvaten, lymfevaten en zenuwen.
De luchtstroom
De lucht die wordt ingeademd (via neus of mond), gaat via de keelholte naar de luchtpijp. In de borstkas splitst de luchtpijp zich in twee vertakkingen. Zo'n vertakking heeft een bronchus (meervoud: bronchi of bronchiën). Elke bronchus gaat naar een long.
De beide bronchi (bronchiën) vertakken zich in steeds kleinere luchtkanalen, de bronchioli (bronchiolen). Deze monden uit de longblaasjes.
Zuurstof en koolzuurgas
De longen bevatten miljoenen longblaasjes. Ieder longblaasje is omgeven door een netwerk van kleine bloedvaten. De wanden van de longblaasjes en de bloedvaten zijn zo dun, dat de ingeademde zuurstof er doorheen kan. Via deze weg komt de zuurstof in het bloed, zodat de zuurstof via de bloedbaan over het lichaam verdeeld kan worden.
Omgekeerd wordt op deze manier koolzuurgas uit het bloed gehaald, om vervolgens te worden uitgeademd.
Trilhaartjes en slijm
Aan de binnenkant van de luchtkanalen bevinden zich cellen met trilhaartjes. Ook zijn er cellen die slijm produceren. Ingeademd vuil en stof vermengen zich met het slijm. Vervolgens wordt dit slijm door de trilhaartjes uit de longen gewerkt. Dit is het zelfreinigend systeem van de longen.
Laatst bijgewerkt op: 01 april 2022