Overslaan en naar de inhoud gaan

Longpunctie (transthoracale punctie)

Gepubliceerd op: 01 april 2022

Bevindt een tumor zich dieper in de longen, dan is het niet mogelijk om met een bronchoscopie een stukje tumorweefsel weg te nemen voor microscopisch onderzoek. In dat geval moet de longarts of radioloog een transthoracale punctie (ook longpunctie genoemd) doen om het weefsel te verkrijgen.

Om deze punctie uit te voeren wordt een holle naald via de borstkas (transthoracaal) ingebracht. Via deze naald neemt de longarts of radioloog weefsel weg (biopt). De borstkas wordt hiervoor plaatselijk verdoofd. Met behulp van röntgenfoto's of een CT-scan bepaalt de arts de juiste plaats.
Omdat er bij deze ingreep een kleine kans bestaat op een klaplong, wordt er nadien een röntgenfoto gemaakt. Na de ingreep wordt u gedurende enkele uren opgenomen op afdeling dagverpleging. Als de röntgenfoto geen klaplong laat zien, kunt u naar huis.

Afspraak maken

Voor dit onderzoek plant de secretaresse van de polikliniek Longziekten een afspraak in.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u tijdens een afspraak met uw behandelend arts. De datum hiervoor wordt afgesproken als u met de secretaresse een afspraak maakt voor het onderzoek.

 

Laatst bijgewerkt op: 01 april 2022

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker