KenniscentrumOnderzoeken › Skeletscintigrafie › Skeletscintigrafie bij longkankerpatiënt
Patiëntenfolders

Skeletscintigrafie bij longkankerpatiënt

Botscan


Bij een skeletscintigrafie worden er op de afdeling Nucleaire geneeskunde foto's van de botten gemaakt. Andere namen voor skeletscintigrafie zijn botscan en botscintigrafie. Voorafgaand aan het maken van de foto's wordt een radioactieve stof in een bloedvat van uw arm gespoten. Deze radioactieve stof wordt opgenomen in de botten.

Gamma-camera

De straling die de radioactieve stof uitzendt, wordt opgevangen met een zogeheten gamma-camera, waardoor een beeld van het skelet ontstaat.

Het onderzoek

Na het inspuiten van de radioactieve stof moet u wachten tot deze is opgenomen in het bot. Dat kan 2 tot 4 uur duren. Als de vloeistof is opgenomen in de botten kunnen de foto's gemaakt worden. Soms is het nodig tijdens de injectie al enkele foto's te maken.
Vanaf het toedienen van de injectie moet u veel drinken tot het begin van de avond, ieder uur een beker, en regelmatig naar het toilet gaan.

Gedurende het onderzoek ligt u een half uur tot een uur stil op de onderzoekstafel. Na het onderzoek kunt u direct naar huis.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u tijdens een afspraak met uw behandelend arts. De datum hiervoor wordt afgesproken als u met de secretaresse een afspraak maakt voor het onderzoek.

Meer informatie

Meer informatie over dit onderzoek vindt u in de folder Scintigrafie-onderzoeken of bekijk het filmpje Scintigrafie-onderzoeken.


Deel deze pagina: