Kenniscentrum › Onderzoeken › Mediastinoscopie › Mediastinoscopie
Mediastinoscopie
Een mediastinoscopie is een operatief onderzoek, dat onder algehele narcose wordt uitgevoerd. Tijdens het onderzoek worden de lymfeklieren in het gebied tussen de longen (het mediastinum) onderzocht. Ook wordt er lymfeklierweefsel weggenomen voor nader onderzoek.
Een mediastinoscopie het tot doel te bepalen of er uitzaaiingen in de lymfeklieren in het mediastinum zijn. Tegenwoordig gebeurt een mediastinoscopie steeds minder, omdat de nieuwe onderzoekstechnieken EBUS en EUS dit ook kunnen vaststellen. Deze onderzoeken zijn minder belastend voor de patiënt dan de mediastinoscopie.
Afspraak maken
Voor dit onderzoek plant de secretaresse van de polikliniek Longziekten een afspraak in.Het onderzoek
Voor dit onderzoek wordt u één dag opgenomen op verpleegafdeling F2 (Dagverpleging). Het onderzoek vindt plaats op de OK (operatiekamer).Een mediastinoscopie wordt uitgevoerd door een chirurg. Hij maakt hiervoor een kleine snee boven het borstbeen en onderzoekt het mediastinum met behulp van een scoop. Dit is een flexibele buis met aan het uiteinde een camera. De scoop wordt naar binnen gebracht via de gemaakte snee.
Als het onderzoek is afgerond, worden de wondjes gehecht. De ingreep duurt ongeveer een half uur.
Meer informatie over de gang van zaken tijdens dit onderzoek vindt u in de folder Mediastinoscopie.