Overslaan en naar de inhoud gaan

Als longkanker terugkomt

Gepubliceerd op: 01 april 2022

Na een geslaagde curatieve behandeling van longkanker blijft u onder controle van de longarts. Dit gebeurt omdat bekend is dat de longkanker kan terugkomen (redicief). Is dat het geval, dan zou u opnieuw een behandeling kunnen ondergaan.

Overlevingspercentage

Bij longkanker is het moeilijk aan te geven of iemand echt genezen is. Daarom wordt bij deze ziekte niet zozeer van 'genezingspercentages' gesproken, maar van 'overlevingspercentages'. Van de patiënten met longkanker overleeft 10% de ziekte. De belangrijkste oorzaak van dit lage overlevingspercentage is dat de ziekte meestal pas laat wordt ontdekt. Na een geslaagde curatieve behandeling (gericht op genezing zijn de eerste vijf jaar het meest kritisch. Daarom worden deze patiënten de eerste vijf jaar regelmatig gecontroleerd. Iemand die na vijf jaar nog ziektevrij is, heeft een grote kans op langdurige overleving. Rookt u en ondergaat u een curatieve behandeling, dan is het aan te raden om te stoppen met roken. Uw behandelend arts zal u dit advies ook geven. Doorgaan met roken vergroot het risico dat de ziekte terugkomt.

Wel of niet opnieuw behandelen

Komt de longkanker na een succesvolle curatieve behandeling terug (recidief), dan kan opnieuw worden behandeld. Doorgaans wordt dan gekozen voor chemotherapie, immunotherapie of radiotherapie. Vaak is dit een palliatieve behandeling, omdat de kans op genezing bij een teruggekeerde longkanker erg klein is. Mogelijk wordt ervoor gekozen om geen nieuwe behandeling meer te starten. Bijvoorbeeld omdat de conditie van de patiënt op dat moment te slecht is. Ook kunt u als patiënt er zelf ook voor kiezen om geen nieuwe behandeling te ondergaan, bijvoorbeeld omdat u geen klachten heeft of omdat de behandelingen voor u erg belastend zijn.

Laatst bijgewerkt op: 01 april 2022

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker