Overslaan en naar de inhoud gaan

MRI-scan van de hersenen

bij longkankerpatiënten

Gepubliceerd op: 01 april 2022

Sommige patiënten met longkanker ondergaan een MRI-scan van de hersenen, om te onderzoeken of er uitzaaiingen zijn in de hersenen. Bepaalde klachten kunnen aanleiding geven tot dit onderzoek. Denk hierbij aan neurologische klachten als:

  • hoofdpijn;
  • misselijkheid en braken;
  • verminderde kracht of verminderd gevoel in armen of benen;
  • dubbelzien.

MRI-onderzoek

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. MRI is een methode om zonder röntgenstralen het inwendige van de mens in beeld te brengen. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een sterk magnetisch veld en radiogolven. Een MRI-scan is een onschadelijk en pijnloos onderzoek.

Claustrofobie

Als u last heeft van claustrofobie (angst voor kleine ruimtes), dan kunt u dit bij uw behandelend specialist aangeven. Er wordt dan voor u het ruimere MRI-apparaat gereserveerd. Ook kunt u uw behandelend specialist vragen om een rustgevend medicijn voor te schrijven dat u voor het onderzoek kunt innemen.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek kunt u normaal eten en drinken en uw gebruikelijke medicijnen innemen. In verband met het sterk magnetische veld, mogen geen metalen voorwerpen in de onderzoeksruimte.
Ook bepaalde make-up kan van invloed zijn op de kwaliteit van het onderzoek. Gebruik daarom voor het onderzoek geen make-up.
Patiënten met magnetische of elektronische hulpmiddelen, bijvoorbeeld een pacemaker, kunnen niet met behulp van een MRI-apparaat onderzocht worden. Ook wanneer u een metalen prothese in uw lichaam heeft, moet u dit voor het onderzoek zeggen. De arts kan bepalen of het onderzoek mogelijk is.

Afspraak maken

Voor dit onderzoek plant de secretaresse van de polikliniek Longziekten een afspraak in.

Het onderzoek

Voor het onderzoek meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de baliemedewerker van afdeling Radiologie (eerste etage, route 62).
De laborant roept u voor het onderzoek. Het is mogelijk dat u vóór of tijdens het onderzoek een contrastvloeistof krijgt toegediend via een infuus. Met deze vloeistof kunnen onder meer de bloedvaten beter worden afgebeeld.

Na controle op metaaldelen komt u in de MRI-ruimte, waar u gaat liggen op de onderzoektafel. De laborant schuift de tafel in een soort tunnel (een open ring) van 125 of 147 cm lang, waar de opnames worden gemaakt. Het onderzoek duurt een half uur tot een uur. Tijdens het onderzoek moet u zo stil en ontspannen mogelijk blijven liggen.

Gedurende het onderzoek heeft u via een microfoon contact met de laborant(e). Een heel onderzoek bestaat uit meerdere opnamen.

Bijwerkingen

Door de contrastvloeistof kunnen overgevoeligheidsverschijnselen optreden. Dit gebeurt echter zelden.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u tijdens een afspraak met uw behandelend arts. De datum hiervoor wordt afgesproken als u met de secretaresse een afspraak maakt voor het onderzoek.

Folder

Meer informatie over de gang van zaken tijdens dit onderzoek vindt u in de folder MRI-onderzoek.

Filmpje

Een MRI-scan: wat u kunt verwachten.

Laatst bijgewerkt op: 11 januari 2024

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker