Overslaan en naar de inhoud gaan

Mediastinoscopie

Gepubliceerd op: 01 april 2022

Een mediastinoscopie is een operatief onderzoek, dat onder algehele narcose wordt uitgevoerd. Tijdens het onderzoek worden de lymfeklieren in het gebied tussen de longen (het mediastinum) onderzocht. Ook wordt er lymfeklierweefsel weggenomen voor nader onderzoek.
Een mediastinoscopie heeft tot doel te bepalen of er uitzaaiingen in de lymfeklieren in het mediastinum zijn. Tegenwoordig gebeurt een mediastinoscopie steeds minder, omdat de nieuwe onderzoekstechnieken EBUS en EUS dit ook kunnen vaststellen. Deze onderzoeken zijn minder belastend voor de patiënt dan de mediastinoscopie.

Afspraak maken

Voor dit onderzoek plant de secretaresse van de polikliniek Longziekten een afspraak in.

Het onderzoek

Voor dit onderzoek wordt u één dag opgenomen op Dagverpleging. Het onderzoek vindt plaats op de OK (operatiekamer).
Een mediastinoscopie wordt uitgevoerd door een chirurg. De chirurg maakt hiervoor een kleine snee boven het borstbeen en onderzoekt het mediastinum met behulp van een scoop. Dit is een flexibele buis met aan het uiteinde een camera. De scoop wordt naar binnen gebracht via de gemaakte snee.
Als het onderzoek is afgerond, worden de wondjes gehecht.
De ingreep duurt ongeveer een half uur.

Na de ingreep

Over het algemeen ervaart men de ingreep als weinig belastend. Na zeven dagen worden de hechtingen verwijderd. Mogelijk heeft u pijn bij het slikken of een beetje keelpijn gedurende enkele dagen. Deze klachten verdwijnen vanzelf.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u tijdens een afspraak met uw behandelend arts. De datum hiervoor wordt afgesproken als u met de secretaresse een afspraak maakt voor het onderzoek.

Folder

Meer informatie over de gang van zaken tijdens dit onderzoek vindt u in de folder Mediastinoscopie.

 

Laatst bijgewerkt op: 01 april 2022

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker