Overslaan en naar de inhoud gaan

Leverechografie

Gepubliceerd op: 01 april 2022

Bij een leverechografie kunnen eventuele uitzaaiingen in de lever in beeld worden gebracht.
Echografie (kortweg echo) is een onderzoek met behulp van geluidsgolven. Door middel van een echoapparaat (echograaf) worden geluidsgolven die niet hoorbaar zijn (ultrageluid) het lichaam in gestuurd. Door de weerkaatsing te meten, worden de zachte weefsels van het inwendige lichaam en de organen in beeld gebracht.

Het onderzoek

Voor dit onderzoek hoeft u niet nuchter zijn. U mag dus van tevoren wel eten en drinken. Het maken van de leverechografie vindt plaats op de afdeling Radiologie, eerste etage, route 62.

De voorbereiding op de afdeling Radiologie duurt ongeveer 5 minuten en het onderzoek zelf ongeveer 15 tot 30 minuten. Over het algemeen voelt u niets van een echografie. De echoprobe (zender/ontvanger) geeft druk op het deel van uw lichaam dat onderzocht wordt. Het is onschadelijk voor uw lichaam. Daarom kan deze techniek bijvoorbeeld ook worden toegepast tijdens de zwangerschap.

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel. Op de plek die onderzocht gaat worden, smeert de laborant eerst een niet-vette gel. Dit is nodig om een zo goed mogelijk contact te krijgen tussen de echoprobe en de huid. De echoprobe zendt geluidsgolven uit en vangt de echo's daarvan op. Deze worden 'vertaald' in een beeld op een tv-scherm. Hiervan worden foto's gemaakt.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u tijdens een afspraak met uw behandelend arts. De datum hiervoor wordt afgesproken als u met de secretaresse een afspraak maakt voor het onderzoek.

 

Laatst bijgewerkt op: 11 december 2023

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker