Overslaan en naar de inhoud gaan

Functieafdeling Longziekten

voor longkankerpatiënten

Gepubliceerd op: 01 april 2022

Op de Functieafdeling Longziekten wordt onderzoek gedaan naar het functioneren van de longen. Op de functieafdeling werken longfunctie-analisten. Zij zijn opgeleid om zelfstandig longfunctie onderzoeken te verrichten. De onderzoeken worden verricht onder medische verantwoordelijkheid van de longartsen, waar nauw mee wordt samengewerkt.

Afspraak maken

De longarts die u behandelt, vraagt het onderzoek van de longen aan. De secretaresse maakt, in overleg met u, een afspraak voor het onderzoek.

Meenemen

Bij het bezoek aan de functieafdeling wordt u verzocht een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Komt u voor het eerst naar het Slingeland Ziekenhuis? Meldt u zich dan vóór uw afspraak bij de Inschrijfbalie in de centrale hal. 

Locatie en melden

De functieafdeling Longziekten bevindt zich net als de poli Longziekten op de eerste verdieping, volgt u routenummer 54.
Nadat u zich gemeld heeft aan de balie kunt u plaatsnemen in de wachtkamer. De longfunctie-analist haalt u op uit de wachtruimte.
Neem een geldig legitimatiebewijs mee: paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingenkaart.
Komt u voor het eerst naar het Slingeland Ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u zich dan vóór uw afspraak bij de Inschrijfbalie in de hal van het ziekenhuis. 

Mocht u voor een afspraak verhinderd zijn, dan verzoeken wij u om tijdig contact op te nemen via telefoonnummer (0314) 32 95 63.

Longonderzoeken

De meeste longonderzoeken bestaan uit zogenaamde 'ademhalingsoefeningen'. Hierbij krijgt u een mondstuk in uw mond en een knijper op uw neus. U kunt dan via het mondstuk ademen, hierbij krijgt u voldoende lucht. Het is belangrijk dat u de aanwijzingen van de longfunctieassistent zo goed mogelijk opvolgt, op deze manier zijn de uitslagen het meest nauwkeurig.

Er zijn folders over longfunctie-onderzoeken beschikbaar.

De uitslag

U krijgt de uitslag van het longfunctieonderzoek tijdens de afspraak op de polikliniek van uw behandelend arts.
Laatst bijgewerkt op: 10 januari 2024

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker