Overslaan en naar de inhoud gaan

Controles na de behandeling

Gepubliceerd op: 01 april 2022

Na een behandeling van longkanker blijft u onder controle van de longarts. Dit gebeurt omdat bekend is dat de longkanker kan terugkomen (recidief). Is dat het geval, dan zou u opnieuw een behandeling kunnen ondergaan. Krijgt u een palliatieve behandeling, dan blijft u ook onder controle van de longarts.

Controles na een operatie

Na een curatieve operatie blijft u 5 jaar onder controle. In het eerste jaar komt u iedere drie maanden op controle. Daarbij wordt een thoraxfoto gemaakt en na een jaar ook een CT-scan van de longen. Vanaf het 2e tot en met het 5e jaar komt u ieder half jaar op controle. Tijdens elke halfjaarlijkse controle wordt een thoraxfoto en/of CT-scan gemaakt.
Is de longkanker binnen de eerste vijf jaar niet teruggekomen, dan hoeft u daarna niet meer op controle te komen.

Controles na chemotherapie

Na chemotherapie (veelal palliatieve behandeling) blijft u onder controle van de longarts en wordt regelmatig een thoraxfoto of CT-scan gemaakt om te controleren of de tumor niet groeit. Krijgt u tussentijds nieuwe klachten, dan mag u altijd advies vragen aan uw behandelend arts.

Controles na radiotherapie

Na radiotherapie (veelal palliatieve behandeling) komt u nog 1 keer bij de radiotherapeut op controle. Uw eigen longarts zal daarna de controles overnemen. Kort na de behandeling kunnen de controles elkaar overlappen. Door middel van een thoraxfoto of CT-scan wordt gecontroleerd of de tumor niet groeit.

Laatst bijgewerkt op: 01 april 2022

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker