Overslaan en naar de inhoud gaan

Pleurapunctie

Gepubliceerd op: 01 april 2022

Met een pleurapunctie haalt de longarts vocht tussen de longvliezen weg, door het vocht met een holle naald op te zuigen. Een pleurapunctie wordt uitgevoerd om de volgende redenen:

  • Onderzoek van het vocht dat zich tussen de longvliezen bevindt.
  • Een ontlastende punctie. Iemand die veel vocht tussen de longvliezen heeft, krijgt het benauwd. Dit komt doordat het vocht op de longen drukt. Door het vocht weg te halen, krijgen de longen meer ruimte.
  • Beide doelen: zowel voor onderzoek als een ontlastende punctie.

Bij patiënten met longkanker wordt het weggenomen vocht altijd onderzocht. Worden er kankercellen in het vocht gevonden, dan duidt dit op uitzaaiing in de longvliezen. Een curatieve behandeling (met uitzicht op genezing) is dan niet meer mogelijk.
Overigens hoeft vocht tussen de longvliezen bij patiënten met longkanker niet altijd te betekenen dat er uitzaaiingen zijn. Het vocht kan ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld een ontsteking. Onderzoek wijst dit uit.

Afspraak maken

Voor dit onderzoek plant de secretaresse van de polikliniek Longziekten een afspraak in.

Het onderzoek

Voor de pleurapunctie mag u gewoon eten en drinken. Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, meld dit dan van tevoren aan uw arts.
U trekt uw bovenkleding uit. De longarts kijk eerst met een echo-apparaat waar het vocht zich bevindt en hoeveel vocht er aanwezig is. Daarna wordt de huid gedesinfecteerd. Bij een ontlastende punctie krijgt u eerst een verdovende injectie. Als alleen wat vocht wordt weggenomen voor onderzoek is een verdoving niet nodig.

Tijdens de pleurapunctie zit u rechtop op een bed of een onderzoektafel. De longarts staat achter u. Hij brengt een naald in tussen twee ribben, tot in de holte tussen de twee longbladen. Met de naald zuigt hij het vocht op. Misschien moet u hoesten. Probeer dit te onderdrukken.
Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten. Een ontlastende punctie duurt langer: twintig minuten tot een half uur. Dit komt doordat de arts meer vocht moet opzuigen. De arts brengt dan vaak een slangetje in om het vocht makkelijker af te voeren.
 
Na afloop laat de arts soms nog röntgenfoto's maken om te kijken of de punctie goed is gegaan. Tot een half uur na de pleurapunctie moet u het rustig aan doen. Daarna mag u weer naar huis of terug naar de verpleegafdeling als u bent opgenomen in het ziekenhuis.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u tijdens een afspraak met uw behandelend arts. De datum hiervoor wordt afgesproken als u met de secretaresse een afspraak maakt voor het onderzoek.

 

Laatst bijgewerkt op: 01 april 2022

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker