KenniscentrumOnderzoeken › PET-scan › PET-scan

PET-scan

Een PET-scan is een speciale techniek om kankercellen zichtbaar te maken. Is bij u door middel van een röntgenfoto en/of een CT-scan longkanker geconstateerd, dan wordt meestal een PET-scan gemaakt om eventuele uitzaaiingen in beeld te krijgen. Zijn er op de CT-scan al uitzaaiingen te zien (bijvoorbeeld in de andere long of de lever), dan is het maken van een PET-scan overbodig.

Hoe een PET-scan werkt

PET staat voor Positron Emissie Tomografie. Een PET-scan is een nucleair onderzoek, omdat gebruik wordt gemaakt van radioactieve stof. Het vindt plaats op de afdeling nucleaire geneeskunde van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem.
De meeste kankercellen hebben een verhoogde stofwisseling, waardoor ze meer suiker verbruiken dan gezonde cellen. Door aan suikermoleculen een radioactieve stof te binden, kunnen kankercellen met een PET-scan zichtbaar worden gemaakt. Dit komt doordat de kankercellen meer radioactieve suiker opnemen dan gezonde cellen.
Doorgaans wordt een PET-scan gecombineerd met een CT-scan. Met behulp van de CT-scan worden dan de precieze locaties van de uitzaaiingen bepaald. De PET- en CT-camera bevinden zich in twee aparte ringen, waar u liggend op een tafel achtereenvolgens doorheen schuift.

Plannen afspraak en informatie over het onderzoek

De secretaresse van de polikliniek Longziekten plant de afspraak voor de PET-scan samen met u in bij ziekenhuis Rijnstate. Rijnstate faxt dan de aanvullende informatie, die de secretaresse direct aan u meegeeft. Daarin wordt uitgelegd hoe het onderzoek wordt uitgevoerd en welke voorbereiding en nazorg eventueel nodig zijn. Leest u deze informatie goed door, zodat u goed voorbereid naar het onderzoek komt.
Rijnstate kiest er bewust voor om de informatie over dit onderzoek niet online te delen, maar persoonlijk te bespreken.

Geen bijwerkingen

De radioactieve stof is ongevaarlijk (voor u en uw omgeving) en heeft geen bijwerkingen. De stof verdwijnt na korte tijd uit uw lichaam.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u tijdens een afspraak met uw behandelend arts. De datum hiervoor wordt afgesproken als u met de secretaresse een afspraak maakt voor het onderzoek.Deel deze pagina: